Blog

Ezért fontos az autód tavaszi felkészítése

Az autó tavaszi felkészítése, átvizsgálása legalább annyira fontos, mint a téli. Tél folyamán rengeteg olyan dolog rakódik az autóra, amitől a meleg beköszöntével érdemes megszabadulni, ilyen például a só, a koszos csapadék vagy a sár. Összeszedtünk még néhány dolgot, amire mindenképp érdemes figyelni:

Kezdjük a sóval, ez minden télen az utunkba kerül, még akkor is, ha hómentes, mint például az idei. Az utakat ugyanis nem csupán havazáskor sózzák, hanem akkor is, amikor csak fagy. A só az alvázak ősi ellensége, hiszen láthatatlanul „dolgozik”, marja az alvázat mindaddig, amíg egy alapos alvázmosással és opcionális alvázvédelemmel el nem tüntetjük onnan.


ALAPOS MOSÁS

Rá is térünk rögtön a mosásra, hiszen ez a tavaszi felkészítés egyik legalapvetőbb lépése, ami nem csupán a karosszériának és a szépérzéknek tesz jót. A hatékony alvázmosás és alvázvédelem megakadályozza a fent említett problémát, ezért kiemelten fontos, hogy erre is odafigyelj. Célszerű olyan helyet találni, ahol professzionális alvázmosással és megbízható tisztítószerekkel kényeztetik az autót.


GUMIABRONCS

Szinte már kívülről fújjuk, hogy 7 fok felett nyári gumi használandó. A téli gumi a melegebb időben már nem tapad rendesen, balesetveszélyes és sokkal jobban kopik, emiatt hamarabb kell cserélni. A nyári gumi keményebb, ami jól bírja a felmelegedett aszfaltot és a fogyasztás is optimális marad. Nem beszélve a biztonságról, hiszen meleg időben nyári gumival a fékút és a menetteljesítmény sem romlik. Égetően fontos, hogy a gumicserére időben sor kerüljön akkor is, ha nagyon keveset használod az autót.


FOLYADÉKOK

A tavaszi felkészítés szerves részét képezi a folyadékok ellenőrzése (nem csak az ablakmosóra kell figyelni), ahol általában kibukik, ha az olajszint nem megfelelő, vagy a motorolaj cserére érett. Ellenőrizni kell a fékfolyadékot is, hátha pótlásra van szükség. Sokan tavaszra időzítik az olajcserét, ezzel együtt a szűrők cseréjét is, ami a lehető legjobb ötlet, hiszen a nyári poros-pollenes időszakot érdemes tiszta szűrőkkel kezdeni.


TISZTÍTÁS, FERTŐTLENÍTÉS

Ha már a szűrőknél tartunk, a pollenszűrő cseréje is aktuális, ráadásul szorosan összefügg a klíma tisztításával. Az autód klímájának vizében (ami most épp használaton kívül van), temérdek baci tanyázik, amelyek az első adandó alkalommal a kocsi légterébe kerülnek, amint elkezded használni a klímát. Sokan persze észre sem veszik, de az érzékenyebbeknek komoly influenza-szerű tünetei lehetnek. Az ózonos tisztítás mindössze fél óra alatt tisztává varázsolja a klímarendszered, ráadásul megszabadít a vírusoktól, baktériumoktól és a penésztől is.


FUTÓMŰ, KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁG

A téli időszak a futóművet is megviseli, emiatt fontos, hogy szakértő kezekre bízd az ellenőrzést, szükség esetén a beállítást is. Hiszen nem feltétlenül veszed észre, hogy az autó stabilitásában változás történt, sőt a rendellenes gumi-kopás sem látható azonnal. Egy alapos közlekedésbiztonsági átvizsgálás során a futóművön kívül ellenőrzik a fékrendszert és a kipufogórendszert is, így teljes biztonságban érezheted magad az autódban.

Ha nálunk szervizelsz, az utolsó két pontot ajándékba kapod. Sőt, gumiabroncsban is otthon vagyunk! Hívj minket, és gondoskodunk a biztonságodról!


Ne habozz, hívd szakértő kollégáinkat!

Mészáros Róbert: +36 70 674 90 92
Palkovits Károly: +36 70 364 4930